Czy mieliście kiedykolwiek sytuację, że poszliście do restauracji i widząc w menu ciekawe, nietypowe potrawy, których nigdy jeszcze nie próbowaliście, rezygnowaliście z ich zamówienia tylko i wyłącznie z obawy przed zapłaceniem słono za coś, co ostatecznie może Wam nie smakować? Ja ten dylemat przeżywam dość często i niestety zazwyczaj dokonuję wtedy bezpiecznego wyboru, pozostając w sferze smaków i dań które znam. Na szczęście Wrocław postanowił takim jak ja troszkę ułatwić życie. Dzisiejszy post poświęcam mojej ulubionej imprezie organizowanej w stolicy Dolnego Śląska - "Europie na widelcu".
Jedliście kiedyś żabie udka, ślimaki, mussakę czy też lody piwne? No to teraz wyobraźcie sobie, że każdą z tych potraw można było degustować podczas którejś z poprzednich edycji "Europy na widelcu". A co powiecie na to, że aby móc poznać ich smak wystarczyło zapłacić jedynie 5 złotych za porcję? To chyba rozsądna cena... Nieprawdaż? Zwłaszcza gdy zbierze się większą grupę znajomych i wspólnymi siłami wypróbuje, za cenę jednego obiadu w restauracji na Rynku, jak największą ilość potraw. Dla nas Małków obecność na tym niesamowitym festiwalu smaków stała się już tradycją. Z czasem zaczęliśmy wciągać w ten rytuał coraz więcej osób, dzięki czemu mamy okazję by się spotkać i miło spędzić popołudnie, delektując się przy tym pysznym jedzeniem.
"Europa na widelcu" Edycja 2014 |
"Europa na widelcu" Edycja 2015 - Zmagania Oli z fondue |
Tegoroczna(2018) "Europa na widelcu" rozpocznie się 30 maja. Biesiada zaś odbędzie się w sobotę (początek od mniej więcej godziny 12:45). Aby wziąć w niej udział należy w kasach rozmieszczonych na Rynku zakupić cegiełki, które następnie przy stanowiskach z nazwami poszczególnych krajów wymieniamy na potrawy. Cena jednego kuponu w poprzednich latach wynosiła 5 złotych. Biesiada trwa do wyczerpania się zapasów. Wchodząc na poniższy link znajdziecie tegoroczne menu i program imprezy. http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-na-widelcu-2018/
👍
OdpowiedzUsuń